APLS cursus

De Advanced Paediatric Life Support (APLS ) cursus vindt zijn oorsprong in de UK onder auspiciën van de ALSG (advanced life support group). In 2000 werd hij in België ingevoerd. Van het Engelstalige cursusboek werden enkele hoofdstukken vertaald en aangepast naar de Belgische situatie. Het online leerplatform (VLE, virtual learning environment) werd door ons als eerste naar het Nederlands vertaald.

Een APLS cursus voorziet in de kennis en vaardigheden om kinderen met levensbedreigende aandoeningen te herkennen, op te vangen en te stabiliseren, en dat via een gestructureerde aanpak. Elk ernstig ziek of zwaargewond kind kent een specifieke opvang gebaseerd op 4 sleutelelementen: gewicht, anatomie, fysiologie en psychologie. De gestructureerde aanpak helpt de clinicus zich te focussen op de resuscitatie, spoedbehandeling en uiteindelijk continue stabilisatie op weg naar de definitieve behandeling. Tijdens de cursus overlopen we kort de theorie, maar we gaan vooral de vaardigheden en technische skills oefenen tijdens simulaties. Tevens is er aandacht voor human factors als communicatie en teamwork. Dit alles binnen een veilig leerklimaat waarin continu verbeterpunten worden gesignaleerd en geanalyseerd om, bijgestaan door een ervaren team van internationaal opgeleide instructeurs, je leercurve te optimaliseren.

De APLS cursus is een 3daagse cursus: één dag kan je je thuis online voorbereiden, de andere 2 dagen breng je door op de cursuslocatie. Dit kan in Antwerpen, Brussel of Malle zijn. Wegens het interactieve karakter is een goede voorbereiding essentieel. Dit kan je doen aan de hand van het geleverde cursusboek en de VLE. Reken hiervoor op 10-12 u zelfstudie.

De doelgroep bestaat uit artsen (in opleiding) en verpleegkundigen die een leidende rol kunnen hebben bij de opvang van kinderen met levensbedreigende aandoeningen. Het betreft vooral professionals binnen de kindergeneeskunde, anesthesiologie, spoedopname en/of heelkunde. Na afloop van de cursus ontvang je een internationaal 4j geldend certificaat.

Op deze pagina vind je meer informatie terug over cursusdata en locatie.